BLOG: "Co bereš?"

Obrázek článku BLOG:

Za poslední týden se mi ve fitku na Novém Zélandu, kde jsem přestal být často sám, stala již 2 krát trochu nezvyklá věc a to, že se mě někdo přišel zeptat na co trénuji a jednou jestli bych mu s něčím neporadil.

Nejprve to byl týpek přibližně stejně starý jako já(myslím, těžké odhadovat), ptal se mě jestli netrénuji do armády, nebo někam podobně a že ho zajímá můj trénink, takže jsme si hezky popovídali o tom kdo co a jak trénuje a podobně.

Tolik jsem tomu ještě nevěnoval pozornost, avšak dnes se mi to stalo znova. Teď za mnou dokonce přímo uprostřed tréninku přišel starší chlap (60?), který toho za sebou měl očividně dost dle jeho postavy a též se mě zeptal na co trénuji! Tak jsem jen udýchaně a spoceně odpověděl komplexnost a že se snažím dostat aspoň trochu zpět do formy. Na to mi řekl, že je vidět, že to beru dost vážně a že to dělám velmi dobře, ať v tom pokračuji.

Musím říct, že velmi potěší taková poklona od zjevně velmi zkušeného chlapa!

To už jsem se nad tím celkově zamyslel, zda je možné aby se tohle stalo v České Republice. A sám jsem si rychle odpověděl, že určitě ne... Jediné na co se tě ve fitku u nás někdo zeptá je "Co bereš?"... Snad nikdo se vás nezeptá jako tady "Na co trénuješ?" nebo "Jaký máš trénink?". Všichni si pouze myslejí, že je to o tom co "bereš"...

Je to smutné, když se nad tím zamyslíte. Můžete ve fitku dělat různé cviky, které tam nikdo necvičí, stavět se na hlavu (občas doslova, když přijde na chůzi po rukách), dělat netradiční kombinace, či různě dlouhé a intenzivní tréninky a nedejbože mít díky tomu i trochu viditelné výsledky, ať už silové, vytrvalostní, nebo vypracovanou postavu! Ale když přijde na věc, všichni akorát "nenápadně" pokukují a říkají si co to dělá za kraviny a dál po třetí v tomto týdnu pumpují svůj biceps před zrcadlem. A když se už někdo odváží se vás na něco zeptat je to tradičně "A co bereš?"...


Poznámka: Tímto se hlavně nechci nikoho dotknout nebo urazit, samozřejmě se najde spousta světlých vyjímek a jim patří veškerá čest!

Doplněno: Skvěle to také popsal ve svém videu zkušený borec Jonáš Petřík.



Michal Hanč

21.03.2016